”Jeg er en proaktiv og loyal medarbejder, som altid følger mine opgaver til dørs og respekterer deadlines”.

Sådan lyder mange ansøgninger og det er da glædeligt, for det modsatte udsagn ville være vanvittigt, om end befriende ærligt. Men netop derfor er informationsværdien i ansøgninger oftest som en hyperbel: den nærmer sig nulpunktet, dog uden helt at ramme.

Studier viser at ledere gennemsnitligt bruger 5-9 sekunder på at skimme en ansøgning igennem. En side tekst i en fornuftig opsætning er på omkring 400 ord, så det siger sig selv at ingen kommer igennem med mange pointer på så kort tid.

Derudover så er det nok de færreste der vil påstå at deres ansøgning er skrevet fra bunden hver gang, og ikke er en afart af en tidligere ansøgning, bare tilpasset det aktuelle job. Det sker også at ansøgeren ikke har skrevet den selv, men fået mere end ualmindelig meget hjælp af sin onkel. Selv for ansøgeren der er usikker på engelsk i skrift, men søger et job der kræver engelskkundskaber, og for ansøgeren der er usikker på om ansøgningen holder niveau, er hjælpen også nær. Forskellige services på nettet sikrer at man både kan få templates, oversættelser og skrevne ansøgninger for småpenge. Uærligt? Ja da. Men siden de services eksisterer, gøres der altså brug af dem.

For et par måneder siden søgte jeg selv et job via en headhunter. Min ansøgning lød sådan:

Jeg tror ikke på at en ansøgning bringer meget værdi, og som professionelle indenfor branchen gør I formentlig heller ikke. Alle kandidater bruger samme superlativer bare i forskellig rækkefølge, mange skriver ikke engang ansøgningen selv og gode templates kan købes billigt online.

Min erfaring og mine resultater er oplistet i mit CV.”

På den efterfølgende samtale nævnte den pågældende headhunter ikke min ansøgning med ét ord. Jeg vil tro at han ikke engang havde åbnet den og opdaget min provokation, så min pointe stod endnu stærkere end jeg havde forventet.

Så hvis man med ovenstående in mente kan betvivle hvor valid en ansøgning er, hvis den nogle gange ikke engang åbnes af fagfolk, og hvis de der endelig åbner den nedprioriterer den i så høj grad, er den så overhovedet noget værd? Den vurdering er individuel, jeg synes ikke.

Det kvalitative CV slår en god ansøgning. Det samme gør den gode reference. Ligeledes gør den gode Linkedin profil og endda også videoteknologi. Så med mindre man søger jobs hvor tekst er indholdet, har jeg svært ved at se den klassiske ansøgnings værdi. Tiden er løbet fra den, og mange virksomheder og ledere formår ikke at tage stilling til den i en 2016 kontekst.

Den gode leder tager stilling og beder om en ansøgning hvis han/hun virkelig bruger den, ellers ikke. Stil hellere krav til hvad der forventes et CV skal indeholde og synliggøre af erfaring, resultater mv. Derfra er det kemi som kun den personlige samtale kan afsløre.

Share: